Stugägare berättar - Stuga 18

© Sandviks samfällighetsförening 2009- . E-post webbansvarig. Info

Stuga nr 18


Bakgrund

I början av 70-talet letades det sommarstuga hos familjen Larsson. Önskemålet var att byta ut den tidigare hyrda stugan mot en egen. Visningar i Linköpingsområdet avlöste varandra, men alltid var det något litet som inte riktigt föll oss i smaken. Till dess tomt 18 i Sandvik var till salu. Här sa det liksom ”klick” direkt och i maj 1973 stod vi som ägare för stugan. Vi köpte den av familjen Brinkby som byggt den 10 år tidigare.

Vi flyttade in under våren och om far/svärfar/morfar ”planterade” in hästskorna eller verkligen hittade dem får vi aldrig något svar på. De hänger dock över dörren som en symbol för vår lycka i huset. För oss är det vårt lilla ”paradis” på jorden. Att vi fann rätt stuga är det ingen tvekan om.


Huset / tomten

Huset är, för att vara en sommarstuga, ganska väl tilltagen i storlek. Det är ca 60 kvm stort och inhyser en storstuga, två små sovrum och ett, med sommarstugemått mätt, ganska stort kök. Till huset hör ett uthus, som i dag inrymmer förråd/snickarbod och utedass. I huset har inte gjorts några stora förändringar, barnrum har blivit sovrum och sovrum har blivit gästrum, men i det stora hela är det samma planering som från början. Det som kom till ganska tidigt var ett litet duschrum. Stugans charm och medelpunkt är den öppna spiseln där det eldas, mer för mysfaktorn än för värmebehovet - inte mycket går upp emot det knastrande ljudet från en levande brasa.

Tomten har däremot genomgått ständiga förändringar. Det mest framträdande är alla stora tallar som under årens lopp sågats ner för att skapa mer solljus på tomten. I takt med att barnen i familjen vuxit har också behoven ändrats. Under många år var tomten en flitigt använd fotbolls/handbolls- och minitennisbana. Åtskilliga timmar lades på skotträning i det hemmasnickrade målet på tomten. Många var också krocketturneringarna med grannarna från tomt 17 och skratten hördes nog runt om i stugområdet.

I dag är det barnbarnen som kommer och leker på tomten. En sommarlovsvecka i Stjärnorp hos mormor och morfar i utbyte mot storstadslivet i Göteborg är ett måste.


Stuga året om

Stugan används flitigt året om, men sommaren är givetvis den tid man har möjlighet att utnyttja den mest. Idag är vi pensionärer och kan flytta ut från stan och bo här från vår till höst.


Midsommar

Under de första åren var firandet på midsommarafton en uppskattad tradition i stugområdet. Midsommarstången kläddes och dansades runt, det var lotterier och kaffeförsäljning och den årliga dragkampen mellan stugområdena avgjorde var urnan med blommor skulle få stå den kommande sommaren.

Närheten till Roxen och Bergs slussar hör naturligtvis till de återkommande utflyktsmålen. Familjens stora intresse för skog och natur har gjort att skogarna kring stugområdet är väl utforskade. Stigarna är väl kända, bästa bärområdena och de nästan privata badplatserna likaså. De återkommande Trimorienteringarna i området har varit en uppskattad återkommande utmaning.


Juldagsfrukost & nyårsafton

Även om sommaren är höjdpunkten för nyttjandet av stugan har vi många minnen från alla årstider. Skidturer, med varm choklad och mackor i packningen, har vi gjort i skogarna. Vi har firat såväl påsk som nyårsafton i stugan. Julafton har det ännu inte blivit av att fira här men väl juldagsfrukost med julgröt, skinksmörgås och öppen eld i brasan.

På våren följer vi fåglarnas flytt in i våra många fågelholkar och när vattnet sätts på i april är det lite av en nystart varje år, då fejas det för fullt för ännu en säsong i stuga nr 18.


/Text och bild av Wiktoria Åkerblom (dotter till Gunilla och Karl-Axel Larsson), juli 2010.

bildStuga18_0-001 bildStuga18_0-002 bildStuga18_0-003 bildStuga18_0-004